Kampen mellem id´et og over-jeg´et!

Er der balance mellem dit id og over-jeg?

Eller kæmper de hver især om magten?

Over-jeg´et er den fornuftige voksne stemme der får dig til at arbejde, udføre pligter, spise sundt og fornuftigt.

Id´et derimod er lystens stemme der får dig til at spise flødeskumskager, skumbananer etc. Den får dig til at sove længe, sidde på café, nyde solens stråler og drikke café latte, se film på Netflix etc.

Id´et er det ufornuftige barn som elsker tidsfordriv, afslapning og nydelse.

Over-jeg´et er den voksne dommer, der dømmer id´et til at være uansvarlig og ufornuftig.

Hvis over-jeg´et har eller får magten vil det forsøge at undertrykke id´et så der ikke er plads til og tid til ufornuftige ting som at se en film, spise slik, dase i solen uden noget formål, sove længe, holde ferie, spise junk food etc.

Over-jeg´et vil sørge for at du laver fornuftige ting som at arbejde, rydde op etc.

Over-jeg´et er forbundet med din maskuline side, der er viljestærk og målrettet. Over-jeg´et sætter sig et mål, som det forsøger at få opfyldt f.eks. få en god økonomi, få succes, få en lejlighed/et hus, få en partner etc.

Over-jeg´et stræber efter målet og tillader ikke at id´et sløser tiden væk med ligegyldige og ufornuftige ting.

Hvis dine forældres over-jeg har været stærkere end deres id har dine forældre sandsynligvis været meget restriktive i din barndom. De har måske forbudt dig at se fjernsyn, forbudt dig at se ligegyldige serier som Dallas og Dollars. Sørget for at du ikke sov alt for længe, men stod op for at få noget ud af dagen. Presset dig til at få gode karakterer i skolen og passede et arbejde efter skole.

Ønsker du at få bedre indsigt i dine forskellige indre personligheder? Ønsker du at få større bevidsthed om dine forskellige sider; den fornuftige, den arbejdsomme, den barnlige, den lystbetonede etc.?

Gennem “Voice-dialogue” kan du få bedre kontakt med, større bevidsthed om og større balance og harmoni mellem dine forskellige del-personligheder.

Ønsker du en tid til en samtale? Se under kontakt!